Creativiteit: je hebt het of je hebt het niet. Zo lijken veel mensen te denken. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Het klopt inderdaad dat de meeste creatievelingen ook zo geboren zijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat iemand met een minder groot creatief talent niet in staat is om meer out of the box te denken. Ook dit kan geleerd worden. Natuurlijk betekent dit niet dat iemand zonder natuurtalent voor tekenen ooit een ware Picasso zal worden, maar meer creatief denken is zeker wel mogelijk. Het is niet nodig om goed te zijn in tekenen en knutselen. Creativiteit kent nog veel meer lagen. De ontwikkeling hiervan begint al vanaf de babyleeftijd.
Merk jij dat jouw kind vooral binnen de lijntjes kleurt in het leven en niet zo creatief is bij het bedenken van oplossingen of dingen om te doen? Dan zijn er genoeg manieren om hem of haar hierbij te helpen. Als je de creativiteit op de juiste manier stimuleert, kan je kind hier zijn hele leven lang profijt van hebben.
1. Maak creatieve werkjes interessant
Niet alle kinderen zijn dol op creatieve werkjes. Toch vormen zij meestal wel de leidraad in het stimuleren van de creativiteit. Ze hoeven er niet goed in te zijn, maar het prikkelt wel de geest om out of the box te denken. Je kunt je kind stimuleren door hier de nodige materialen voor te kopen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de boeken van TOPModel. Dit zijn niet alleen kleurboeken, maar bieden ook de mogelijkheid om complete outfits voor denkbeeldige poppen te bedenken. Kortom: je kind kan volop buiten de bestaande lijntjes denken en werken. Dergelijke boeken zijn bovendien heel aantrekkelijk om te zien, waardoor je kind sneller geneigd is om hiermee aan de slag te gaan.
Merk je dat je kind het erg lastig vindt om te beginnen? Geef dan het goede voorbeeld. Ga naast je kind zitten en werk aan een soortgelijk project. Zien doet volgen.
2. Geef je kind vaker de leiding
Als ouders heb je het gevoel dat jij het beste weet wat je kind nodig heeft. Daarom neem je vaak het voortouw in het plannen van activiteiten, uitstapjes en misschien zelfs wel de sport waar je kind op ‘moet’. Wij raden aan om dit juist niet te doen. Geef je kind vaker de leiding. Op die manier zorg je er niet alleen voor dat zij beter voor zichzelf gaan denken, maar ook dat je onverwachte karaktereigenschappen van je kind ontdekt. Doe dit ook eens in de vakanties. Laat je kind bepalen wat er die dag gaat gebeuren.
3. Geen voorgekauwde knutselinstructies
Hoe vaak gebeurt het wel niet dat mensen een heel stappenplan ontvangen wanneer zij een knutselwerkje willen maken? Stap voor stap moeten zij de instructies volgen om zo precies hetzelfde te maken als op het ‘plaatje’. Maar waarom eigenlijk? Het is juist leuk om vrij aan de slag te gaan. Iets te maken wat niemand anders heeft. Het hoeft niet mooi te zijn. Als je kind de creativiteit maar op haar vrije beloop kan laten.